tiistai 12. kesäkuuta 2012

The City – Suomitytöt New Yorkissa

Perjantaina suunnattiin heti töiden jälkeen suoraan West Palmin lentokentälle, josta 3 tunnin lennon jälkeen saavuttiin määränpäähän: New Yorkiin! LaGuardian lentokentältä napattiin taksi, jolla päästiinkin kommuuniasuntoomme. Asunnossa majaili samaan aikaan noin 10 muuta nuorta ympäri maailmaa. Meininki ja meteli olikin sen mukaista. Uusia ystäviä olisi ollut siis tarjolla, mutta meidän aikatauluun se ei oikein sopinut tällä kertaa.

Ensimmäisenä lauantaiaamuna ostettiin metrokortti, jolla saatiin matkustaa rajattomasti koko NY:kin reissun ajan. Helppoa, halpaa ja nopeaa matkustamista. Lähin metroasema sijaitsi 5 minuutin kävelymatkan päässä asunnosta. New Yorkin metro voi kuulostaa vaaralliselta ja pahalta, mutta meillä ei ollut mitään ongelmia ja opittiin suhteellisen helposti kulkemaan sillä. Metrossa näki erilaisia ihmisiä ja mm. nuoren poikaporukan tanssishown.  Metrolla suunnattiinkin suoraan New Yorkin sydämeen; Times Squarelle. WAU! 



Se oli sitä aitoa New Yorkia. Ruuhkaa, takseja ja valomerta. Seuraavaksi ostettiin sightseeing-bussilippu 48 tunniksi ja lähdettiinkin heti ensimmäiselle kiertoajelulle downtowniin. Ensimmäisen kiertoajelun aikana nähtiin ohimennen jo suurin osa kaupungin kuuluisista nähtävyyksistä, kuten Empire State Building, Chinatown, Macy’s, kalliit shoppailukadut, hienot katedraalit, uudet WTC tornit ja Central park. Kiertoajelun jälkeen käytiin tsekkaamassa myös monista elokuvista kuuluisa Grand Central Terminal –juna-asema, jossa nähtiin myös yhden hääparin vihkiminen. Tämän jälkeen palattiin takaisin Times Squarelle, jossa kierreltiin mm. Hard Rock Cafessa, Disneyshopissa ja niin suurissa lelukaupoissa, joista löytyi myös lasten maailmanpyörä sisältä. Illan hämärtyessä lähdettiin toiselle sightseeingkierrokselle: night tourille, joka suuntasi Brooklynin puolelle, jossa nähtiin myös auringon laskevan kaupungin taakse. Tunne oli melkoinen, kun kaksikerroksinen bussi kaarsi korkean Manhattan bridgen yli. Bussikierroksen jälkeen oli vuorossa Top of the rock. 



Sen huipulta näki melkein koko kaupungin valot pimeällä. Näkymät oli huimat 70stä kerroksesta! Top of the rock oli meidän valinta, koska oppaiden mukaan sieltä vielä pääsee hyppäämään alas, kun taas Empire State Building on ympäröity kunnon aidoilla (eli kuvausnäkymät on paremmat). Tämän jälkeen suunnattiin nukkumaan. Toinen yö nukuttiinkin jo paremmin, kun tajuttiin ostaa korvatulppia kaupasta! :D

Sunnuntaina hypättiin ilmaiseen lauttaan Ellis Islandille, josta näki vapaudenpatsaan. Harmiksemme vapaudenpatsas oli juuri lautan toiselle puolella ja kaiken lisäksi niin kaukana, että me ei saatu siitä tarpeeksi hyviä kuvia. Päätettiin ostaa seuraavalle päivälle oikein kunnon cruise vapaudenpatsaalle. Täytyyhän vapaudenpatsas kunnolla nähdä, kun kerran NY:ssä ollaan! Tämän jälkeen käveltiin Wallstreetille, jossa oli hiljaista, koska oli sunnuntai. Ei siis nähty pukumiehiä salkut kädessä missään. Sitten otettiin seuraava kierros bussilla, mutta tällä kertaa uptowniin. Tällä kertaa nähtiin Harlem, jälleen Central park, NY:kin yliopistoja sekä museoita. Uptown näytti täysin erilaiselta kuin downtown. Kierroksen jälkeen käytiin tutustumassa Empire State Buildingin toisessa kerroksessa. Pidemmälle ei päästy ilman lippua. Toinen kerros oli meille ihan tarpeeksi Top of the rockin jälkeen. Loppuilta kierreltiin ja hengailtiin kaupoissa, kuten Century 21:ssa ja Manhattan mall:lla.

Maanantai oli taas tapahtumarikas päivä. Tällä kertaa suunnattiin turisteille tarkoitetulle vapaudenpatsas-cruiselle, joka oli jokaisen dollarin arvoinen, verrattuna ilmaiseen lauttaan. Jonotusaika patsaalle oli melkoinen, mutta puolitettiin aika käyttämällä tehokkaasti kyynärpäätaktiikkaa ja ”englanninkielentaidottomuutta”. Lautalta päästiin Liberty islandille, jossa oli jopa opastettu audiokierros saaren ympäri. Näkymä saarelta Manhattanille oli mahtava ja vapaudenpatsaan edustalla oleminen oli uskomatonta. Sitten oli vuorossa 9/11 memorial -muistoalue. Tunnelma oli pysäyttävä. World Trade Center –tornien tilalle oli rakennettu kaksi isoa allasta, joiden reunoille oli kaiverrettu kaikkien noin 3000 iskussa kuolleiden nimet. Kaksi uutta tornia oli rakenteilla vanhojen viereen ja niistä on tulossa vielä korkeampia. 



Sitten oli vuorossa Central parkiin tutustuminen. Tarkoitus oli vain kävellä ympäriinsä puistossa, mutta hypättiinkin huipun pyöräoppaan kyytiin. Central parkissa nähtiin monista elokuvista ja sarjoista tuttuja paikkoja, kuten Frendien suihkulähde ja Yksin kotona 2 –elokuvan monia kuvauspaikkoja. Puiston tuntumassa oli monien julkkisten omistamia kattohuoneistoja, kuten Madonnan ja Denzel Washingtonin. Central park oli todella iso ja kierrettiinkin siitä vain osa. Hämärän tullessa lähdettiin Times Squarelle vielä viimeisen kerran kuvaamaan sen valoloistoa. Haluttiin ikuistaa vielä Brooklyn bridge ja Manhattan pimeällä ja hypättiinkin metroon Brooklynin puolelle kuvaamaan ihanaa New Yorkia. Kaupunki näytti niin erilaiselta pimeällä kuin valoisaan aikaan.

Tiistaipäivä oli sateinen ja vietettiin se viimeisten shoppailujen parissa. Lähdettiin aikaisin kämpälle hakemaan tavarat ja suunnattiin kohti lentokenttää ja Lake Worthia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti